Proslave mladih misa 2014.

Vlč. Denis Žuškin proslavio je mladu misu u Lošinju, a fra Bojan Rizvan u Linardićima. Donosimo izvještaje.

Mlada misa Denisa Žuškina

U jeku Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, u župi Rođenja BDM u Malom Lošinju proslavili smo nešto što bi sportski komentatori vrlo vjerojatno opisali kao „transfer života“. Papa Benedikt XVI. dok je još bio kardinal rekao je: „Svećeništvo je najljepši prijenos vlasništva – biti uzet iz svijeta i potpuno predan Bogu.“ Osam dana od svećeničkog ređenja, u nedjelju 6. srpnja slavili smo to potpuno predanje našeg prijatelja, vlč. Denisa Žuškina na njegovoj Mladoj misi.

Nakon roditeljskog blagoslova i procesije, u prepunoj župnoj crkvi Denis nas je podsjetio na Živoga Boga zbog kojeg smo se te nedjelje, kao i svake, okupili. Riječ Božju u svojoj je propovijedi razlomio vlč. Marin Dašek koji je na temelju svog životnog puta, posvjedočio ljepotu i veličinu svećeničkog zvanja. Mladomisnik je u misnici koja je zavjetni dar majke njegova prijatelja, uz kalež koji su mu poklonili ro­ditelji i u radosnom zajedništvu svih župljana prinio žrtvu, živu i svetu.

Na kraju Mise, Denisu je ispred župljana čestitala njegova profesorica Aldina Burić. Uz riječi podrške i ponosa, poklonila mu je misnicu, dar cijele župe. Bogoslov Anton Budinić u ime ministranata darovao je pliticu i poželio mirno more ovom pomorskom nautičaru, sada ribaru ljudi. Mladi su Denisu poklonili pjesmu i lijepe riječi koje je izrekla Sara Badurina, podsjetivši na Denisovo revno prenošenje Evanđelja putem društvenih mreža.

Mladomisnik se zahvalio trojedinome Bogu, a onda i svima koji su ga na njegovom putu pratili blizinom, školovanjem, podrškom, ljubavlju i molitvom. Ovaj lijep i milosni dan neka vlč. Denisu bude snaga u teškim trenucima, a Živi Bog neka mu i dalje bude najbliži i najbolji prijatelj.

Matea Vidulić


 Mlada misa fra Bojana Rizvana

U nedjelju, 13. srpnja 2014., u župnoj crkvi sv. Fuske u selu Linardićima na otoku Krku, u 10 sati svoju mladu Misu je proslavio fra Bojan Rizvan, član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri. Proslavi mlade Mise prethodila je trodnevnica koju su predvodili svećenici koji su u fra Bojanovu životu ostavili duboki trag i to redom: fra Ante Mrvelj, fra Ivan Miklenić te msgr. Sanjin Francetić. Na taj su se način župljani pripremali za veliku proslavu mlade Mise koju su čekali dugih dvadeset i sedam godina.

U nedjelju, prije početka euharistijskog slavlja, procesija se zaputila iz župne kuće prema rodnoj mladomisnikovoj kući. Na kućnom je pragu uslijedio roditeljski blagoslov mladomisniku nakon čega je procesija krenula prema crkvi sv. Fuske. Po dolasku, ispred oltara, uslijedio je pozdrav dječaka Filipa Linardića koji je mladomisniku izrekao prigodnu recitaciju. Nakon toga, svoj je pozdrav uputio i domaći župnik vlč. Krešimir Dajčman pozivajući mladomisnika da započne euharistijsko slavlje.

Mladomisnik je euharistijsko slavlje predslavio u koncelebraciji s generalnim vikarom Krčke biskupije msgr. Slavkom Zecom; spomenutim župnikom vlč. Krešimirom Dajčmanom; fra Ivicom Vrbićem, OFMCap, gvardijanom i župnikom župe sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi, koji je i propovijedao na ovome slavlju; domaćim svećenicima: preč. Ivom Jurasićem, Antonom Zecom, Ivom Buićem i provincijalovim delegatom fra Tomislavom Šankom te uz još dvadesetak svećenika.

Na euharistijskom su slavlju čitanja i molitvu vjernika čitali članovi mladomisnikove rodbine te prijatelji. Kao što je spomenuto, na mladomisničkom slavlju propovijedao je fra Bojanov dugogodišnji prijatelj i ispovjednik fra Ivica Vrbić. On se u svojoj propovijedi dotakao njihova dugogodišnjeg prijateljstva te je na jednostavan franjevački način govorio vjernicima i mladomisniku pozvavši ih da svi ostanu u Božjoj ljubavi, te da upravo ona bude mjera kojom će prilaziti i služiti ljudima. Pozvavši se na biblijske tekstove te nedjelje protumačio je što to konkretno znači u životu svakoga vjernika, te istaknuo kako se svi trebamo potruditi da Božja riječ u našem životu postane plodna.

Uslijedio je prinos darova koji su prinosili fra Bojanovi roditelji i sestra. Na euharistijskom slavlju je pjevao mješoviti zbor iz župe sv. Ante Padovanskog na splitskom Poljudu, gdje je mladomisnik proveo svoju đakonsku godinu. Poslije popričesne molitve, a prije mladomisničkog blagoslova uslijedili su pozdravi mladomisniku. Prvi je mladomisnika pozdravio župnik, vlč. Krešimir Dajčman, nakon čega je uslijedio pozdrav fra Tomislava Šanka koji je u ime odsutnog provincijala fra Andrije Bilokapića prenio pozdrave i lijepe želje, pritom istaknuvši kako „daljina ne rastavlja one koji se vole. ‘Nenazočan tijelom, ali nazočan duhom’ (1 Kor 5, 3), radujem se s tobom, s tvojom obitelji, braćom u Provinciji i svima kojima si radost.“ Poslije toga je uslijedio pozdrav generalnog vikara Krčke biskupije, msgr. Slavka Zeca koji je iskrenim i srdačnim riječima pozdravio mladomisnika predavši mu „mladomisničku trubu“ koja je dugih dvadeset i sedam godina čekala novoga vlasnika. Msgr. Zec je potom, u ime župljna, mladomisniku darovao sliku s motivom župne crkve sv. Fuske.

Nakon toga je uslijedila i mladomisnikova zahvala. Fra Bojan je biranim riječima zahvalio svima koji su u njegovom životnom hodu ostavljali tragove ljubavi te tako pisali njegovu povijest spasenja. Spomenuo se i svih onih teških trenutaka i lomova koji su pratili njegov život te pozvao na praštanje za sve one trenutke u kojima je ljubav bila manjkava i necjelovita. Mladomisnik se dotakao i svih onih koji su nesebično i sebedarno pomogli da mladomisničko slavlje bude vrijedno svoga imena ne skrivajući pritom važnost tihog i predanog služenja koje je naizgled oku nevidljivo. Potom je pozvao braću mladomisnike da Kristovim vjernicima podijele mladomisnički blagoslov.

Poslije euharistijskog slavlja uslijedilo je zajedničko fotografiranje nazočnih svećenika te čestitke vjernika mladomisniku. Slavlje je nastavljeno u hotelu „Malin“ u Malinskoj. Pro­gram su vodili fra Diego Deklić i don Luka Paljević. Od mnoštva nadahnutih i iskrenih pozdrava valja istaknuti srdačne čestitke kar­dinala Josipa Bozanića te riječkog nadbiskupa msgr. Ivana Devčića.

U večernjim satima u prepunoj župnoj crkvi sv. Fuske, mladomisnik je predvodio svečanu Večernju, te pritom održao prigodnu homiliju u kojoj je pozvavši se na redak psalma: „Čudesima svojim spomen postavi, milosrdan i milostiv Gospodin“, istaknuo kako svatko od nas nosi neki Božji dodir koji se očituje kao čudo. Vjernošću prihvaćanja tih Božjih čudesa i njegova spominjanja u svojem vlastitom životu pokazujemo da smo izabrani za „baštinu neraspadljivu, neokaljanu i ne­uvelu“, izrekao je mladomisnik i pozvao sve na zaufano svjedočanstvo Božje ljubavi očitovane u našem životu. Poslije Večernje, ispred crkve, bilo je organizirano zajedničko druženje za sve župljane čija se radost slavljenja nastavila do kasnih večernjih sati.

Na kraju, valja spomenuti da se za cijelo vrijeme priprave mladomisničkog slavlja moglo osjetiti radosno zajedništvo u ljubavi koje je nadvladalo svu uobičajenu rastresenost i nemir oko organizacije. No, jedan detalj nikomu nije mogao promaći, a i sam ga se mlado­misnik dotakao u svojoj zahvali. Naime, iako je vremenska prognoza predviđala pljusak u prijepodnevnim nedjeljnim satima do toga nije došlo. Mladomisnik se utekao zagovoru sv. Fuske pri čemu je nastala i kratka zagovor­na molitva izrečena kroz pjesmu:

Molimo sveta Fuska, Zaštiti nas od pljuska.
Da nam kiša ne pada, Da misa bude mlada.

Ova se molitva pjevala kroz cijelu trodnevnicu u druženjima s ljudima. I uistinu, tek pola sata nakon proslave mlade Mise, kad su se uzvanici počeli kretati prema Hotelu „Malin“ došlo je do pljuska. Tako je Nebo potvrdilo ovu proslavu. Mladomisniku želimo da u prostor života unese te i dalje vjerno svjedoči svoje geslo: Ostanite u mojoj ljubavi (Iv 15, 9).

fra Dragan Bolčić

Print Friendly, PDF & Email