Proslavljena svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije

U petak 4. lipnja, svečanim misnim slavljem u krčkoj katedrali proslavljena je svetkovina sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije. Misnom slavlju predsjedao je pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić, a koncelebrirali su domaći biskup mons. Ivica Petanjak, nadbiskup koadjutor splitsko-makarski i apostolski upravitelj porečki i pulski mons. Dražen Kutleša, riječki biskup koadjutor i apostolski upravitelj dubrovački mons. Mate Uzinić, gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić i biskup u miru mons. Ivan Milovan te tridesetak svećenika i redovnika Krčke biskupije. Sudjelovao je i krčki biskup u miru mons. Valter Župan.

Slavlje je svojim pjevanjem animirao krčki katedralni zbor.

U pozdravnom govoru biskup domaćin mons. Ivica Petanjak rekao je: “Vjerujemo da su i ova naša vremena prije svega Božja vremena i da je Isus Krist početak i svršetak i da nam je upravo on udijelio milost da danas slavimo blagdan sv. Kvirina.” Zahvalio je nazočnim biskupima, posebno predvoditelju slavlja mons. Ivanu Ćuriću te pozdravio sve svećenike, redovnike i redovnice te sve vjernike i hodočasnike u krčku katedrali. Dan Grada Krka čestitao je gradonačelniku Dariju Vasiliću i njegovim žiteljima te pozdravio prisutne načelnike općina.

Mons. Ćurić održao je prigodnu propovijed, oslanjajući se na pročitana čitanja ali i na svjedočanstvo Kvirinove mučeničke smrti. Mučenici koji svoj život stave na kocku poradi Isusa Krista sve izriču, izriču sve svoje ideale, svoje vrijednosti i to na najrječitiji način. U njihovom životu i svjedočenju do kraja događa se otajstvo zajedništva Boga i čovjeka. I mi se želimo prepoznavati u zajednici onih koji ispovijedaju pravu vjeru, koji pred sobom imaju Boga, stvoritelja svega, Oca, Sina i Duha Svetoga, a ne nekih idola stvorenih od ljudskih ruku. Sveti Kvirin podnio je mučeništvo jer je odbacio lažne bogove i u svojoj muci hrabrio druge da se ne boje. Do Kvirinova srca doprla je Božja objava, mudrost koja i danas nadahnjuje i krijepi. Kvirinovo svjetlo i danas prepoznajemo. Njegovo mučeništvo bilo je znak vjerodostojnosti, iskrenosti, dosljednosti na koje smo i mi pozvani. Događaju se i u našim životima trenuci provjere da se u nas nije uvuklo nešto lažno, nešto što nema veze s istinom, s osobom Isusa Krista i njegovim djelom spasenja. Često poželimo jasnije iskustvo vjere, bez nesigurnosti i izazova, ali Isus nas uči drugačije. Životni put vjere ne krije nas u nekoj zavjetrini, već smo izloženi i iskustvu vjere i iskustvu tame. Nekada Isusovu riječ slušamo s oduševljenjem, ali nekad i sa sumnjom, s kolebljivošću, teškoćom. Moramo si posvijestiti da će se naše ispovijedanje vjere, u većoj ili manjoj mjeri uvijek odvijati u ozračju neprijateljstva i uvijek u suprotstavljanju s vrednotama svijeta u kojem živimo. Ali u srcu osjećamo snagu blažene nade dolaska Božje pravednosti. Svim našim svjedočanstvima prethodi ono Isusovo. Mučenik se suobličava Isusu Kristu i uspostavlja jedan novi Kristov sustav vrednota, koje su ostvarive samo u zajedništvu s njime. Slijediti Krista iz tradicije, nasljeđa ne traži od nas promjenu i obraćenje te se razvija u puku ideologiju, a ideologija ne uprisutnjuje Isusa, njegovu vjernost, blagost, ljubav, a tako ni od nas ne traži ljubav. Isusa se može slijediti samo iz ljubavi, Tada svjedočanstvo ljubavi ostaje uvijek suvremeno kako to vidimo iz života mučenika i svetaca, i od nas čini živu sliku, ogledalo Krista raspetoga i uskrsloga koji nam daje zajedništvo sa sobom sada i u vijeke.

Na kraju misnog slavlja mons. Ćurić izrazio je radost što je bio dionikom ovog slavlja i zajedništva. Pozdravio je sve svećenike, posebno one koje poznaje još iz studentskih dana. Pozvao je svih da se nikada ne umore svjedočiti za onoga za koga je životom posvjedočio sv. Kvirin. Pozvani smo svjedočiti da nas Bog ljubi i da nam je to trajna i vječna nagrada.

Print Friendly, PDF & Email