Svetkovina Bogojavljenja i oproštaj od Milosrdnih sestara sv. Križa

Na svetkovinu Bogojavljenja Biskupija Krk oprostila se od Milosrdnih sestara sv. Križa koje su kroz 48 godina bile na službi u Biskupskom dvoru u Krku  i župi Krk.


Na svetkovinu Bogojavljenja krčki biskup mons. Valter Župan, u koncelebraciji desetorice svećenika, predvodio je svečano misno slavlje u krčkoj katedrali.

Sv. misa svetkovine Bogojavljenja

Sv. misa svetkovine Bogojavljenja

Krčki biskup u homiliji je naglasio važnost redovitog sudjelovanja na sv. misi i aktivnog slušanja i razmatranja Božje riječi za svakog vjernika i njegov rast u spoznavanju sebe i života u Bogu. Istina o Bogu, a time i istina o našem životu, otkriva nam se postupno i samo s našom suradnjom. Nažalost, kod ljudi danas primjećujemo sve više nerazumijevanja sakramenata, crkvenog učenja i prakse, a odraz je to upravo nepoznavanja Božje riječi i neznanja koje čovjek, zanemarivši sakramentalni život i aktivni susret s Božjom riječju, dopušta na vlastitu štetu. „Ispitivati se pred istinom Božje riječi i dopustiti da nas ona izgrađuje, stalna je zadaća vjernika“, ističe krčki biskup.

Milosrdne sestre sv. Križa

Milosrdne sestre sv. Križa

Ovo misno slavlje bilo je ujedno i oproštaj sa Milosrdnim sestrama svetog Križa i zahvala za njihovo dugogodišnje i predano služenje u Biskupskom dvoru i župi Krk. Naime, Milosrdne sestre sv. Križa u Biskupski su dvor stigle 2. studenog 1966. na poziv tadašnjeg krčkog biskupa Karmela Zazinovića. Od tada su vodile domaćinstvo u Biskupskom dvoru, u katedrali vršile službu orguljašice i sakristanke, a nekoliko posljednjih godina bile su na pomoći u Svećeničkom domu sv. Josipa u Krku. U tih gotovo pola stoljeća službe izmijenilo se u Krku 30-tak sestara. Nažalost, zbog manjeg broja sestara te njihove starije životne dobi, iz provincijske uprave stigla je odluka o njihovom povlačenju.

Zahvalu sestrama u ime Župe Krk i krčkog katedralnog zbora izrekla je vjeroučiteljica Mirjana Žužić. Istaknula je kako su sestre s puno ljubavi približile crkvu djeci te zbor naučile mnogo o pjevanju, sviranju, dirigiranju. Istaknula je i trud koji su sestre uložile u kićenje i uređivanje katedrale te pripremu raznih proslava, susreta…

Riječi zahvale sestrama je zatim uputio i krčki biskup. Zahvalio im je posebno za njihovu požrtvovnost i predanost službi u Biskupskom dvoru. Četiri sestre koje se trenutno nalaze u Krku primile su zatim bukete cvijeća i plaketu s likom biskupa Mahnića. Sestrama sv. Križa, Biskup je poželio da im sluga Božji biskup Antun Mahnić, čije je geslo „U križu je spas“, uvijek bude zagovornikom. Zbor je zatim otpjevao „In cruce salus“ sluge Božjega Ivana Perana.

Za izrečene riječi, kao i suradnju i zajedništvo, u ime sestara, zahvalila je s. Dominika Zec.

Tekst: Irena Žužić
Fotografije: Dejan Kosić


Kao orguljašice i sakristanke u Krku služile su sestre: M. Serafina Funarić (u 3 navrata),  Nikolina Nikolić, Marija Bajić i M. Kristijana Kolić.

U Biskupskom dvoru služile su sestre: Tugomira Sršić, Ferdinanda Kelava, Jakobina Miličić, pok. Rožarija Pečnjak, Maristela Šimić, pok. Bogdana Stipčević, Dinka Duvnjak (koja je prešla ss. Benediktinkama u Krku), Viktorina Gabrić, pok. Andreja Vrdoljak, Felicija Tušek, Julija Veselovac (u dva navrata), Trifona Mazić, pok. Eufrozina Hnatek, Veronika Janjić, pok. Beatisima Beretovac, Dragoljuba Mađarević, Anijana Lelas, Marija Ana Gašparovski, Ulrika Marija Bence, Kristina Toljanić, Lucinija Mihaljević, Patricija Pavić, Fidelija Šatović, Teofila Arlović, Dominika Zec i Klarisa Rimac.

Print Friendly, PDF & Email