U Malom Lošinju održan Holywin 2019.

U popodnevnim satima dana prije Svih svetih održan je već tradicionalni susret mladih sa cresko-lošinjskog područja u Malom Lošinju: Holywin (Svetost pobjeđuje), u organizaciji mladih Malog Lošinja. Ovogodišnji Holywin bio je značajan jer smo se približili jednom talijanskom mladom blaženiku, bl. Pier Giorgiu Frassatiju. Kao mladi blaženik, a k tome – nije bio ni svećenik ni redovnik, već student i angažirani vjernik laik, posebno je blizak svim mladima. Imali smo i gosta na susretu, mladog redovnika dominikanca p. Ivana Dominika Iličića, studentskog kapelana iz Rijeke, koji nas je razveselio i oplemenio svojim riječima i prisutnošću. Geslo ovogodišnjeg Holywina bilo je „Verso l’alto – Do vrha!“, riječi koji je bl. Pier Giorgio napisao na jednu svoju fotografiju na kojoj je uslikan dok se penjao na planinu.

Susret smo započeli dočekom mladih iz župe Cres te kratkim druženjem i okrjepom na Piazzalu kod župne crkve. Uputili smo se zatim u crkvu gdje smo imali susret sa Isusom – najprije na euharistijskom klanjanju, a malo kasnije i u sakramentu pomirenja te na kraju, tj. na vrhuncu, i u euharistijskom slavlju. Kroz ove raznovrsne susrete s Gospodinom pratio nas je naš gost p. Ivan Dominik Iličić. Potaknuo nas je na otvorenu i skrušenu ispovijed, uvodio nas je u molitvi krunice u otajstva Isusove proslave, slanja Duha Svetoga i Marijina uznesenja te predvodio inadahnuto propovijedao u euharistijskom slavlju.

S bl. Pier Giorgiom Frassatijem upoznali smo se više nakon mise. Mladi su već pri ulasku u crkvu dobili letke sa Pier Giorgiovim citatima na koje se osvrnuo p. Ivan Dominik Iličić. Onda nas je posjetio sam Pier Giorgio Frassati – naravno: ne doslovno, nego preko humorističnog skeča. Naime, mladi župe Mali Lošinj uprizorili su susret bl. Pier Giorgia Frassatija s jednim mladićem iz naše župe (Skeč se može pogledati na Facebook stranici Župe Rođenja Blažene Djevice Marije Mali Lošinj). Po tom skeču malo nam se više približio lik ovog mladog blaženika, a odmah nakon skeča još smo više upoznali život i djelo ovog talijanskog blaženika preko jednog kratkog dokumentarca u kojemu mladi opisuju Pier Giorgiov život.

Nije nedostajalo ni plesa ni igre. Po završetku dokumentarca, ponovno smo se vratili na Piazzal, zajednički otplesali jedan ples i igrali jednu igru natjecateljskog karaktera u više različitih rundi.

Kako je značenje susreta: Holywin – Svetost pobjeđuje, pogledali smo poslije ovog zabavnog dijela na Piazzalu još jedan dokumentarni film u velikoj dvorani, svjedočanstvo obitelji Becker o čudu po zagovoru bl. Pier Giorgia Frassatija. Naime, mladić Kevin Becker pao je 2011. godine sa krova svoje studentske kuće i pretrpio teške ozljede lubanje i mozga. Bio je u komi i liječnici su bili skeptični oko njegovog oporavka, oko toga kakav će biti nakon što se probudi iz kome. Međutim, njegova obitelj došla je do sličice i molitve ovog mladog blaženika Pier Giorgia i dogodilo se zaista čudo. Kevin se probudio ubrzo iz kome i neobjašnjivo se brzo oporavljao od posljedica svoga pada. Što se dogodilo? Kevin svjedoči kako je u komi sanjao da mu se u njegovoj studentskoj kući pojavio nepoznati mladić koji se predstavio kao njegov novi cimer, a predstavio mu se imenom Giorgio. Kevin je u tom snu sa Giorgiom provodio vrijeme, družili su se, uređivali su sobu… Kada se Kevin probudio iz kome i ispričao svojoj majci taj san, majka mu je u čudu pokazala sliku bl. Pier Giorgia s pitanjem je li to bio on, a Kevin je potvrdio da jest… (Dirljivo svjedočanstvo, toplo preporučam svima, možete ga pronaći na web stranici frassatiusa.org, na engleskom jeziku je…).

Nakon dokumentarca, nismo se razišli, nego smo zajedno večerali i nastavili druženje uz pjesmu, ples, zvuke gitare… Kasnije su mladi otpratili mlade iz župe Cres do autobusa, a onda smo nastavili još druženje do kasno u noć…

Tako nas je i ove godine okupio Gospodin oko svojih svetaca, posebno oko bl. Pier Giorgia Frassatija, mladića kojeg je sv. Ivan Pavao II. ocrtao kao „čovjeka osam blaženstava“. Bogu dragom hvala na lijepom susretu i neka se svi zajedno otvorimo više Njegovoj ljubavi i milosti po primjeru i zagovoru bl. Pier Giorgia Frassatija i svih svetih. Hvala svima, svećenicima, časnim sestrama, mladima i starima, na susretljivosti, pomoći oko organizacije susreta, hvala p. Ivanu Dominiku Iličiću te još jednom: najviše hvala dragom Bogu!

Josip Karabaić

Print Friendly, PDF & Email